Co wzmacnia witamina B

Witamina B pełni bardzo ważne działanie w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Zaleca się, aby spożywanie tej witaminy odbywało się nie tylko przez osoby dorosłe, ale również przez dzieci od najmłodszych lat. W chwili obecnej dostępnych jest wiele rodzajów tej substancji, zarówno w postaci kropel, jak i kapsułek. Natomiast ważną informacją jest to, że witaminę w odpowiedniej ilości dostarczyć naszemu organizmowi poprzez spożywanie danych produktów. I właśnie tą kwestię chcielibyśmy przybliżyć Państwu znacznie szerzej w niniejszym artykule.

Czym jest witamina B?

Witaminą B określa się substancję, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest ona kojarzona z tym, że w odpowiedni sposób wpływa na układ nerwowy, układ mięśniowy, układ sercowy, układ krążenia, ale również na kondycję skóry. Ważną informacją jest przede wszystkim to, iż pod wspólnym określeniem witaminy B kryje się kilka, różnorodnych substancji rozpuszczalnych w wodzie. Zalicza się do nich: witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B4, witamina B5, witamina B6, witamina B7, witamina B9, jak również witamina B12.

Witamina B1

Witamina B1 charakteryzuje się w szczególności tym, że odpowiedzialna jest w dużej mierze za prawidłowy proces wspomagania układu sercowo-naczyniowego. Znajduje się ona w takich produktach jak: suche nasiona roślin strączkowych, dynia, jak również produkty zbożowe. Witamina ta daje także gwarancję prawidłowego rozwoju oraz wzrostu kości.

Witamina B2

Jeżeli chodzi o witaminę B2 to trzeba o niej powiedzieć przede wszystkim to, że przyczynia się do wspomagania układu odpornościowego, jak również pomaga w leczeniu anemii oraz chorób związanych z jamą ustną. Witaminę B2 można znaleźć w następujących produktach: mięso wieprzowe, wątróbka drobiowa, podroby, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych, fasola, groch, soja, jak również produkty zbożowe.

Witamina B3

Witamina B3 odpowiedzialna jest w szczególności za uczestniczenie w syntezie hormonów płciowych i insuliny, a oprócz tego przyczynia się w dużym stopniu do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Produktami bogatymi w witaminę B3 są przede wszystkim: dorsze, śledzie, mintaje, makrele, sardynki, rośliny liściaste, jak również kawa oraz herbata.

Witamina B4

Witamina B4 odpowiada w naszym organizmie za tworzenie komórek oraz prawidłowy proces utrzymania ich odpowiedniej struktury. Witamina B4 przyczynia się również do odpowiedniego funkcjonowania mięśni, a także układu oddechowego. Produktami bogatym w tą witaminę są: żółtka kurzego jaja, jak również wątróbka drobiowa i podroby.

Witamina B5

Witamina B5 odpowiedzialna jest za uczestniczenie w różnorodnych przemianach związanych z gospodarką energetyczną w naszym organizmie. Oprócz tego należy również zaznaczyć, iż witamina ta przyczynia się też do syntezy kwasów tłuszczowych oraz do obniżenia poziomu cholesterolu. Znajdziemy ją w: orzechach włoskich, orzechach laskowych, jajach kurzych, pomarańczach, mandarynkach, jabłkach, melonach, kalafiorze, bananach, otrębach pszennych, jak również piwnych drożdżach.

Witamina B6

Witamina B6 przyczynia się do ułatwiania procesu wchłaniania białka oraz czynnie uczestniczy w produkowaniu hemoglobiny. Znajdziemy ją w takich produktach jak: pełnoziarniste produkty zbożowe, drożdże piwne, soja, kiełki pszenicy, otręby, banany, ryby oraz jajka kurze.

Witamina B7

Jeżeli chodzi o witaminę B7 to należy zaznaczyć, iż przyczynia się do w największej mierze przede wszystkim do odpowiedniego wygląda naszej skóry, włosów oraz paznokci. Oprócz tego, odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz skutecznie walczy z różnorodnymi infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi oraz grzybiczymi. Witaminę B7 możemy znaleźć w odpowiedniej ilości w szczególności w takich produktach jak: wątróbka drobiowa, podroby, jaja kurze, indyk, mięso wieprzowe, kalafior, mandarynki, pomarańcze, morele, banany, jabłka, nasiona słonecznika, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, kawa, kakao, herbata, jak również brokuły i szpinak.

Witamina B9

Witamina B9 wzmacnia w dużym stopniu przede wszystkim życie płodowe dziecka w łonie matki, jak również przyczynia się do kształtowania cewy nerwowej. Witamina B9 znajduje się w takich produktach jak: pomarańcze, mandarynki, pomidory, papryka czerwona i papryka żółta, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy włoskie, szparagi, natka pietruszki, ziele angielskie, pieprz kajeński, brokuły, kalafior, morele, śliwki, truskawki, sardynki, makrele, dorsze, łososie, szczypiorek, mleko, tłuste twarogi, jogurty naturalne, jak również pełnoziarniste produkty zbożowe.

Witamina B12

Jeżeli chodzi o kwestię oddziaływania witaminy B12 na nasz organizm to należy przede wszystkim zaznaczyć to, iż witamina ta odpowiada za prawidłową pracę układu krwionośnego, odpowiednie funkcjonowanie układu mięśniowego, jak również wspomaga proces leczenia trądziku. Znajdziemy ją w takich produktach jak: mięso drobiowe, mięso wieprzowe, tłuste ryby, sałaty, pomidory, cytrusy, kakao, jak również mleko.