Jaka gładź szpachlowa do kuchni?

Jaka gładź szpachlowa do kuchni?

Decydując się na remont kuchni, warto zadbać o estetyczne wygładzenie ścian. Na rynku dostępnych jest szereg produktów, które taki efekt gwarantują. Różnorodny wybór może jednocześnie utrudniać podjęcie decyzji. Jaka chemia budowlana będzie najlepsza? Którą gładź szpachlową wybrać? Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę warunki, jakie panują w kuchni. Ze względu na dużą wilgotność, która związana jest z parowaniem podczas gotowania, konieczne są produkty wodoodporne. Obecnie uznaje się, że najlepsza chemia budowlana tego rodzaju to gładź polimerowa i wapienna, które zapewniają idealnie gładką powierzchnię.

Jakie jest zastosowanie gładzi szpachlowej w kuchni?

Po pierwsze gładź szpachlowa odpowiada za pokrywanie ścian i sufitów cienką warstwą. Po drugie gwarantuje estetyczną gładkość oraz piękny wygląd. Niweluje wszelkie nierówności i chropowatą powierzchnię. Tradycyjną gładź gipsową można wybrać w sytuacji, gdy w kuchni znajduje się dobra wentylacja i duże okna. Jeśli panują tam wilgotne warunki, to materiał będzie się kruszył, zmieniał kolor, a w końcu odpadał. W tym przypadku najlepiej rozważyć inny rodzaj chemii budowlanej, który posiada właściwości odpowiednie do takich warunków.

Jaki rodzaj gładzi szpachlowej jest odpowiedni do kuchni?

Chemia budowlana ma bardzo szeroką ofertę. Najpopularniejszym rodzajem gładzi szpachlowej jest gładź gipsowa. Znajduje ona zastosowanie do wygładzania ścian i sufitów w domach czy biurach. Nakładana jest na tynki cementowe, powierzchnie gipsowe oraz płyty. W niektórych przypadkach także na beton, po czym należy ją dokładnie zeszlifować. Aby nałożyć ją w kuchni, konieczne jest spełnienie wyżej wymienionych warunków. Innym rodzajem jest gładź wapienna. Niestety nie jest w stanie pokryć niedoskonałości większych niż 5 mm. Jej głównym składnikiem jest wapno. Po pierwsze znajduje zastosowanie do wygładzania tynków cementowo-wapiennych, a po drugie jako podkład pod farby akrylowe i lateksowe. Prezentując takie właściwości, można ją z powodzeniem stosować w miejscach, w których obowiązuje wyższy reżim sanitarny. Przede wszystkim w kuchni, w której gładź szpachlowa wapienna jest stosowana do wygładzania ścian i sufitów. Tym bardziej, że wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i skutecznie zabezpiecza powierzchnię. W jej składzie znajduje się mieszanka białego cementu, mączki wapiennej oraz kruszyw. Wszystkie te składniki powodują, że gładź zapewnia swobodny przepływ powietrza, a tym samym oddychanie ścian.

Kolejnym rodzajem jest gładź cementowa, która uznawana jest za materiał szczególnie wytrzymały. Aby osiągnąć zadowalające efekty, należy nałożyć kilka jej warstw, gdzie pojedyncza nie może być grubsza niż 3 mm. Nigdy nie pozwala jednak uzyskać pełnego wygładzenia, dlatego nie sprawdza się w kuchni. Natomiast najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest wybór gładzi polimerowej. Mimo że wykorzystywana jest w taki sam sposób jak gładź gipsowa, wyróżnia się lepszą elastycznością. Z tego powodu lepiej sprawdza się w pomieszczeniach, w których występuje zwiększona wilgotność i wysokie temperatury. Takie jej właściwości sprawiają, że idealnie pasuje do warunków panujących w kuchni. Ponadto wykazuje odporność na działanie czynników mechanicznych. 

Jakie są korzyści z zastosowania gładzi polimerowej w kuchni?

Gładzie polimerowe powstają przede wszystkim z mieszanki polimerów, gipsu naturalnego oraz wypełniaczy. Dzięki specjalnemu składowi wypierają inne produkty z grupy chemia budowlana, przede wszystkim gładzie szpachlowe. Produkty posiadające wypełniacze z dolomitu cechują się ponadto głębokim, białym kolorem. Inne rodzaje naturalnych wypełniaczy to głównie mączka węglanowa. Spoiwem jest zwykle polimer, który przybiera postać dyspersji wodnej (np. pochodnej kwasu akrylowego). Zaletą tego wyboru jest przede wszystkim wydajność. Kolor gładzi jest równomierny, dlatego nie trzeba nakładać kolejnych warstw. Czym charakteryzuje się tego rodzaju chemia budowlana? Przede wszystkim masa utwardza się dopiero w momencie wysychania, tworząc bardzo cienką powłokę. Jeśli decydujemy się tylko na wygładzenie, a nie wyrównanie powierzchni można nałożyć warstwę nie grubszą niż 1 mm. Aby pokryć pewne nierówności, należy nałożyć kilka warstw produktu. Gładź polimerowa wykazuje dobrą przyczepność do farb. Na koniec należy dokładnie powierzchnię wyszlifować. Najlepiej w tym celu sprawdza się szpachlowanie maszynowe, ponieważ można uniknąć kosztownych strat materiału. Jeśli chodzi natomiast o optymalny rodzaj farby, to można wskazać na dwie takie propozycje. Po pierwsze farby akrylowe, a po drugie lateksowe. Oba rodzaje mają specjalnie opracowane składy, które idealnie sprawdzają się w kuchni. Aby uzyskać dobrą przyczepność i przyspieszyć proces wysychania masy, warto postawić na skuteczne środki gruntujące. Aplikujemy je przed położeniem gładzi polimerowej. Pamiętając o tych wszystkich zasadach, można stworzyć naprawdę zadowalający efekty. Przede wszystkim jednak osiągnąć estetycznie wygładzone ściany, odporne na specyficzne czynniki działające w kuchni.